Rota Palagruzona

Tradicionalna regata Komiža - Palagruža

 ROTA PALAGRUZONA 2009.

 

Ovo je prva promotivna  Rota palagruzona, koju su na inicijativu  Kulturne ustanove  “Ars halieutica” iz Komiže organizirali Grad komiža, Ars Halieutica i mještani Komiže, današnji članovi Udruge Palagruza iz Komiže.


Održana promotivna regata Rota palagruzona 2009. za utemeljenje povijesne regate od Komiže do Palagruže  

 

Iako jugo nije dopustilo plovidbu falkuša i mnogih tradicionalnih brodova do mitske Palagruže , prva regata bila je promotivnog karaktera ali  i neizbježnog natjecateljskog duha. Već  nakon starta brodova 03.09.2009.  iz Hvara u 09:30 dalo se zaključiti da će se borba odvijati između dvije falkuše pa je tako "Comeza-Lisboa" sa  kapetanom Tonkom Božanićem - Grujom  prva prošla dogovoreni cilj - otočje Barjaci u 13:30.

Rota palagruzona je u petak 04.09.2009. u 10:02  započela svoje putovanje kroz vrijeme plovidbom do vulkanskog otočića Brusnika udaljenog 12 nautičkih milja od Komiže. 

Regata je prošla u ozračju druženja komiških ribara, jedriličara, glazbenika i mnogobrojnih  gostiju raspoređenih na pratećim plovilima. To su bili brodovi  Plovpouta „Plovput 7“ i brod  „Svilaja“, namijenjeni za smještaj novinara. Ostatak gostiju bio je smješten na brodu „Palagruža“ Hidrografskog instituta iz Splita. 

Kao u davna vremena kada je regatu od Komiže do Palagruže pratila ratna galija radi obrane od gusara, tako je ovu promotivnu regatu Rota Palagruzona pratio i brod  Hrvatske ratne mornarice „Faust Vrančić“. Noć prije regate bio je u akciji spašavanja  leuta „Labud“ kojem se na putu iz Splita prema Komiži pokvario motor. Bila je to brza i uspješna intervencija i sve je sretno završilo.  

Kao što se moglo i očekivati prva je linju Brusnika prošla falkuša "Comeza-Lisboa" u 12:31 na čelu s kapetanom Tonkom Božanićem Grujetom i s članovima posade: Joško Božanić - Pepe, Andrija Zorotović - Pojok, Miljenko Stuhne, Igor Pjacun i Miro Cvitković. 

Redoslijed dolaska brodova do Brusnika bio je sljedeći: 

1. Falkuša "Comeza lisboa", kapetan Tonko Božanić Gruje u 12:31

2. Falkuša "Mikula" također iz Komiže,kapetan Pino Vojković

3. Leut "Slobodna Dalmacija" iz Splita, kapetan Jadran Gamulin

4. Gajeta "Kurnatarica" iz Murtera, kapetan Zdenko Bilić

5. Loja "Bella Ficca", kapetan Jakša Mardešić Živan

6. Leut "Jaruh" iz Murtera, kapetan Željko Jerat

7. Gajeta "Mociguzica" iz Hvara, kapetan Darko Šoša

8. Leut "Šjor Brane" iz Šibenika, kapetan Ivo Ninić

9. "Bente Dorte", danski ribarski jedrenjak iz Švedske, kapetan Krešimir Vidas

10. Kuter "Komiža" iz Komiže, kapetan Darko Zanki

Karavela "Santa Maria" nije prošla cilj kao ni leut "Leute Moj", dok se leut "Labud" nije ni uputio prema Brusniku zbog problema sa motorom. 

Nakon uspješno završene promotivne Rote palagruzone na komiškoj rivi ispred Komune  kapetanima posada brodova uručene su  "Povelje časti", a nastavilo se uživanjem u morskim delicijama koje su pripremili organizator i komiški ribari te mještani kao evokaciju na susret Pape Aleksandra III. sa komiškim ribarima  na Palagruži davne 1177. godine.